Doe het niet alleen: hoe je de juiste softwareontwikkelaar kiest
Het laten bouwen van succesvolle software is zelden een solo-onderneming. De juiste ontwikkelingspartner kan het verschil maken tussen een frustrerend, kostbaar project en een softwareproject dat wel de gewenste resultaten oplevert. Maar ja, hoe vind je nou de juiste ontwikkelaar met de juiste 'fit'? In dit blogartikel lees je enkele tips en interessante veel voorkomende vragen tijdens selectieprocedures.
Kijk verder dan alleen de technische vaardigheden
Uiteraard, je hebt een ontwikkelpartner nodig die over de juiste technische expertise beschikt. Ook kennis van het domein is een prettige bijkomstigheid. Maar onderschat zeker ook het belang van de onderstaande factoren niet:
- De kracht van een gedeelde visie: neemt de ontwikkelaar echt de tijd om te begrijpen waarom je het project laat ontwikkelen en wat hierbij jouw middel- en langetermijndoelen zijn?
- Communicatie is cruciaal: is de ontwikkelaar transparant, responsief in de communicatie en ook gewoon prettig om mee samen te werken? Open communicatie voorkomt namelijk kostbare misverstanden.
- Partnerschap, niet alleen bij het ontwikkelen van de gevraagde software: Met andere woorden, wordt er door de ontwikkelaar ook echt geïnvesteerd in jouw succes, of is men alleen gericht op het goed volbrengen van de taken binnen de opdracht? De beste partners voelen als een verlengstuk van je onderneming. Je begrijpt elkaar.
Let op de 'Red flags'
- “Ja” op alles zeggen: Als een potentiële partner het zonder enige twijfel eens is met alle ideeën die je hebt, kan dit een teken zijn dat hij of zij niet bereid is jouw constructief uit te dagen. Echt samenwerken is elkaar durven te corrigeren.
- Gebrek aan een goed proces: de manier waarop de ontwikkelaar omgaat met projectmanagement, testen en kwaliteitscontrole van de software onthult veel over de standaard van de ontwikkelaar.
- Prijs boven waarde: Hoewel het budget uiteraard belangrijk is, betekent de goedkoopste optie maar al te vaak 'verborgen kosten' voor de lange termijn.
Het belang van de juiste 'fit'
Het kiezen van een goede softwareontwikkelaar kan als uitdagend aanvoelen . De juiste technische vaardigheden samen met een gedeelde werkstijl zorgen vaak voor de winnende combinatie.
Vijf veel voorkomende vragen
- Waar moet ik op letten bij het kiezen van een softwareontwikkelingspartner?
Bij het kiezen van een software ontwikkelaar, of het nu om ZZP gaat of een compleet team bij een strategisch ontwikkelpartner, is het belangrijk om te letten op factoren zoals de domeinkennis, relevante expertise, communicatieve vaardigheden, culturele overeenkomsten, en het vermogen om projecten goed uit te voeren.
- Hoe belangrijk is culturele overeenstemming bij een ontwikkelaar?
Culturele overeenstemming is erg belangrijk omdat het invloed heeft op de samenwerking, communicatie en het wederzijdse begrip tussen jouw organisatie en de ontwikkelingspartner. Een goede culturele match bevordert een soepele samenwerking. De ontwikkelaars 'uut' het Oosten van Nederland zijn vaak nuchter en directer in communicatie dan de iet wat Westerse wolligheid. Gewoon doen wat je zegt. En zeggen wat je niet doet. Klaar.
- Welke rol speelt een goede support tijdens en na de ontwikkeling van de software?
Ondersteuning tijdens en na de ontwikkeling van software is essentieel voor het langdurig succes van je project. Dit omvat niet alleen ondersteuning, regelmatige updates maar zeker ook vaardig zijn in het oplossen van toekomstige problemen, ontwikkeling van software is namelijk nooit 'echt' helemaal klaar.
- Hoe kan ik de veiligheid waarborgen van bedrijfskritische informatie tijdens of na het ontwikkelproces?
Zorg ervoor dat de ontwikkelaar de juiste beveiligingsmaatregelen neemt, denk hierbij aan de versleuteling van gegevens, veilige ontwikkelomgevingen en de naleving van (juridische) standaarden. Vraag zeker ook naar mogelijke certificeringen als ISO's.
- Is flexibiliteit belangrijk bij een softwareontwikkelingspartner?
Ja, flexibiliteit is essentieel in het steeds sneller veranderende (technologische) landschap. Het vermogen van een partner om zich aan te passen aan deze veranderingen, zowel in het project als ook met de veranderlijkheid van eisen, zorgt voor een succesvol en responsief ontwikkelingsproces. Dit vraagt overigens ook om de nodige flexibiliteit bij jouw.
Doe het niet alleen
Ben je oriënterend naar nieuwe of wellicht juist vervangende ontwikkelkracht? Start vanuit een onafhankelijk advies om te bepalen wat echt bij je past. Vanuit dit advies helpen wij je verder bij het selecteren van de juiste ontwikkelaar in Oost Nederland.





